Ερευνητικά προγράμματα

Στόχος του ΕΒΒΕ είναι η διαρκή εμπλοκή του σε ερευνητικά προγράμματα εθνικής και διεθνούς εμβέλειας ώστε μέσα από την παραγόμενη γνώση και εμπειρία να συνεισφέρει στην ανάπτυξη της επιστήμης. Έως σήμερα το ΕΒΒΕ έχει εμπλακεί σε προγράμματα βασικής έρευνας π.χ. για την διερεύνηση διαδικασιών ωρίμανσης φρούτων και λαχανικών, και την μελέτη μοριακών μηχανισμών ρύθμιση των δευτερογενών προϊόντων των φυτών (φλαβονοειδή, ανθοκυανίνες) αλλά και εφαρμοσμένης έρευνας.
 
Τα προγράμματα που τρέχουν στο ΕΒΒΕ αυτή τη στιγμή είναι:

 1. «ANTIOX-PLUS: Καινοτόμος Βιοτεχνολογική Παραγωγή Αντιοξειδωτικών Προϊόντων Φυτικής προέλευσης από Μικροβιακά Εργοστάσια, και Αιθέρια Έλαια από αυτοφυή φυτά Ελληνικής Χλωρίδας, για τη Δημιουργία Νέων Ποιοτικών Υγειοπροστατευτικών Προϊόντων και Διατροφικών Συμπληρωμάτων»
 2. «INNOVA-PROTECT: Καινοτόμες Τεχνολογίες Προστασίας των Φυτών από Παθογόνα Καραντίνας της οικογένειας Xanthomonadaceae με χρήση εργαλείων Οπτοακουστικής τεχνολογίας και Μοριακής Βιολογίας»
 3. «BIOCONTROL: Βιώσιμες λύσεις για την Βιολογική Αντιμετώπιση Επιβλαβών Μικροοργανισμών και την Επαγωγή της Αντοχής των Καλλιεργειών στην Αλατότητα»
 4. Εμβληματική δράση «Οι δρόμοι των Αμπελώνων»
 5. Εμβληματική δράση «Οι δρόμοι της Ελιάς»
 6. «Agro4Crete»

    
   Παλαιότερα ερευνητικά προγράμματα που σχεδιάστηκαν, υποβλήθηκαν για αξιολόγηση, χρηματοδοτήθηκαν και ολοκληρώθηκαν αφορούσαν την επίλυση προβλημάτων φυτοπροστασίας με τη χρήση μη-χημικών μεθόδων, την βιοτεχνολογία φυτοοιστρογονικών ενώσεων, την χρήση σκευασμάτων μικροβιακής βιοτεχνολογίας σε πρωτόκολλα ολοκληρωμένης διαχείρισης και προστασίας ή ως συμπληρώματα διατροφής για τη δημιουργία λειτουργικών τροφίμων:

   1. «PHYTOHEALTH-improving health through dietary phytoestrogens: A pan-European network on consumers issues and opportunities for producers (QLK1-CT-2002-02453)»
   2. «Αρχιμήδης-Ενίσχυση Ερευνητικών ομάδων ΤΕΙ Κρήτης, υποέργο Βιοτεχνολογική αξιοποίηση βιοενεργών ουσιών φυτικής και βακτηριακής προέλευσης για την αξιοποίηση τους στην ολοκληρωμένη (μη χημική) φυτοπροστασία της Αμπέλου καθώς και στην Οινοποίηση»
   3. «Αρχιμήδης – Ενίσχυση Ερευνητικών Ομάδων στα ΤΕΙ – Αντιμετώπιση των ασθενειών των ωιδίων στις καλλιέργειες κολοκυνθοειδών και σολανωδών φυτών με εναλλακτικές (μη χημικές) μεθόδους»
   4. «CRINNO (Φυτώριο Ιδεών): Βιοσύνθεση φυτικών φλαβονοειδών, γενιστεΐνης (genistein) και/ή κερκετίνης (quercetin) από το σακχαρομύκητα Saccharomyces cerevisiae με βιοτεχνολογικές μεθόδους και η αξιοποίηση τους στην Ολοκληρωμένη (μη Χημική) Φυτοπροστασία της Αμπέλου»
   5. «ΠΕΝΕΔ 2003: Ετερόλογη βιοσύνθεση φυτικών φλαβονοειδών από το σακχαρομύκητα Saccharomyces cerevisiae και η αξιοποίηση τους στη Φυτοπροστασία της αμπέλου και στην οινοποίηση»
   6. «ΘΑΛΗΣ: Χρήση μεταβολικής μηχανικής για την ετερόλογη βιοσύνθεση υδροξυτυροσόλης από τον Saccharomyces cerevisiae και το Chlamydomonas reinhardtii με την αξιοποίηση γενετικών πόρων ελαίας, Arabidopsis thaliana και μικροοργανισμών με εφαρμογές στη φυτοπροστασία»
   7. «Αρχιμήδης ΙΙΙ: Αξιοποίηση γενετικών πόρων οργανισμών στη γεωργία για την ετερόλογης βιοσύνθεσης βιοενεργών ουσιών φυτικής προέλευσης από ζύμη και E. coli μέσω της τεχνολογίας μεταβολικής μηχανικής»
   8. «Έρευνα για ανίχνευση του βακτηρίου Xylella Fastidiosa στην Κρήτη»