Ημερίδα: Αντιμετωπίζοντας τα Ενεργειακά Προβλήματα Απομονωμένων Περιοχών

Στις 7 Νοεμβρίου 2019, το έργο MESfIA που συντονίζεται από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου οργάνωσε την 1η Ημερίδα του στην πόλη Bandung, της Ινδονησίας και φιλοξενήθηκε στις εγκαταστάσεις του Institut Tecknologi Bandung ITB.

Ευρωπαίοι και Ασιάτες εταίροι του έργου, εθνικοί και περιφερειακοί φορείς, μηχανικοί, επιστήμονες και ειδικοί στον τομέα της ενέργειας, όπως οι εκπρόσωποι του PLN, της Ινδονησίας και της ενεργειακής διεύθυνσης του ASEAN, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν, να αναλύσουν και να ανταλλάξουν ιδέες και βέλτιστες πρακτικές στον τομέα της ενεργειακής τροφοδοσίας εφοδιασμού σε απομονωμένες περιοχές όπως νησιά ή απομακρυσμένες ελλιπώς ή καθόλου ηλεκτροδοτημένες περιοχές. Πρέπει να σημειωθεί ότι ήταν μία από τις λίγες φορές που ειδικοί στο χώρο της ενέργειας που κατοικούν σε διαφορετικές νησιωτικές περιοχές, Κανάρια Νήσιά, Ελληνικά Νησιά και νησιά της Ινδονησίας συγκεντρώθηκαν για να συζητήσουν κοινά ζητήματα που απαιτούν κοινές λύσεις.

Το σεμινάριο κάλυψε μείζονες θεματικές περιοχές σχετικά με τον ενεργειακό εφοδιασμό απομονωμένων περιοχών όπως θέματα ενεργειακής πολιτικής, ρυθμιστικού πλαισίου αλλά και επιχειρηματικών ευκαιριών. Επίσης, περιγράφησαν επιτεύγματα τεχνολογικής πρόοδου και ο πιθανος ρόλος  των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων στην κατάρτιση εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού για τον ενεργειακό εφοδιασμό απομονωμένων περιοχών με τη βοήθεια στοχευμένων προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών. Επιπλέον κατά τη διάρκεια της Ημερίδας, όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι ένα Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών για φοιτητές και εργαζόμενους στον τομέα της ενέργειας που θα αναπτυχθεί στα συμμετέχοντα  στο πρόγραμμα MESfIA Πανεπιστήμια της Νοτιοανατολικής Ασίας θα γεφυρώσει το σημερινό χάσμα και θα ενισχύσει τις δυνατότητες του ενεργειακού τομέα στην περιοχή.

Οι Εταίροι του έργου θα ήθελαν να ευχαριστήσουν τους συμμετέχοντες για τις επικοδομητικές συζητήσεις και το ITB για την εξαιρετική οργάνωση της συγκεκριμένης εκδήλωσης και να ευχαριστήσουν τη χορηγία για μερικές από τις δραστηριότητες των φορέων PT. Pembangkitan Jawa Bali, PT. Indonesia Power, PT. PLN (Persero) Unit Induk Distribusi Jawa Barat, Prakarsa Jaringan Cerdas Indonesia and PT. Quadran Energi Rekayasa.

Παρακαλούμε να μείνετε συντονισμένοι στους διαύλους επικοινωνίας του έργου για μελλοντικές δραστηριότητες. Η επόμενη ημερίδα του έργου θα πραγματοποιηθεί την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου 2020 στα Κανάρια Νησιά και θα φιλοξενηθεί από το Instituto Technologico de Canarias (ITC).

Ημερομηνία: 
27/01/2020